jeudi 10 juillet 2014

Radu Mazăre – un saltimbanc adorat de constănțeni dar, disprețuit de restul lumii / Radu Mazare - un saltimbanque adoré par les citoyens de Constanta mais, méprisé par le reste du monde

                                                                              



Versiunea română
Constanța este orașul cel mai vechi de pe teritoriul României fiind așezat pe coasta Mării Negre în partea de sud-est, fiind atestat documentar pentru prima dată în anul 657 înainte de Hristos când pe locul actualei peninsule și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului, s-a format o colonie greacă numită Tomis, nume care provine din grecescul «Tomi». Localitatea a fost cucerită de romani în anul 71 înainte de Hristos și redenumită mai târziu «Constantiana» după numele surorei împăratului Constantin cel Mare al cărui nume adevărat era Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus ce a domnit între anii 306 – 337 după Hristos. În cursul secolului XIII-lea, «Marea cea Mare» cum era denumită atunci Marea Neagră a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea și înflorirea orașului, însă ulterior, Constanța a suferit un declin semnificativ sub conducerea otomană, deoarece turcii rupseseră relațiile comerciale cu italienii fapt pentru care așezarea a devenit un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi.
De-a-lungul timpului și ca urmare a așezării sale maritime, localitatea a redevenit oraș după căderea imperiului otoman în urma Războiului de Independență al României, când, prin decizia Congresului de la Berlin de la 1878, Dobrogea a devenit o parte a statului român. După construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului, în 1865, ce era destinat în principal pentru exportul grânelor românești, Constanța a devenit principalul port maritim al statului român, care a crescut continuu datorită rolului său major în comertul maritim, deținând acest rol până în zilele noastre.
Populația Constanței, datorită istoriei acestui oraș, este formată dintr-un amestec de români cu o serie de minorități ce s-au așezat aici de-a-lungul timpului, ca turci, tătari, țigani, ruși, greci, ucrainieni, armeni, ce au găsit aici un mod de viață asemănător obiceiurilor, tradițiilor  și culturii lor, astfel că, în timp, aceștia s-au integrat în rândul populației autohtone ce la rândul ei a influiențat pe cetățenii acestor minorități.
Această populație, a fost și este oarecum diferită față de restul locuitorilor din România, în primul rând datorită caracterului ei heterogen, compusă dintr-o structură diferită de oameni și obiceiuri, iar în al doilea rând datorită specificității caracterelor acestor oameni care și-au format modul de comportare, idei și acțiuni în urma influențelor exercitate în timp, de o serie de factori, cum ar fi, contactul permanent cu oameni din alte țări și continente, precum și dorința constănțenilor de a avea diverse bunuri de consum sau alte produse pe care ei le vedeau la acești străini dar din nefericire, mai ales în perioada comunistă, nu existau pe piața românească sau le era interzisă procurarea lor.
Pe de altă parte, portul din Constanța a creeat posibilitatea unei mari părți dintre locuitorii acestui oraș să lucreze ca marinari sau în alte meserii conexe ori asemănătoare, ceea ce a dus la o diversificare și dirijare a acestei populații spre astfel de meserii prin intermediul cărora au cutreierat întreaga noastră planetă și au putut să vadă o serie de diferențe între ei și locuitorii porturilor sau orașelor vizitate. Un alt factor, care a făcut o diferențiere a acestei populații fată de restul cetățenilor din România, este caracterul sezonier de vacanță de pe litoralul românesc care a dat posibilitatea unei însemnate părți din populație să obțină venituri bănești sau alte avantaje suplimentare ceea ce a permis acestora să ducă o viața mai bună, mai libertină în general, față de restul românilor.
Datorită condițiilor arătate, s-a creeat, pe de o parte, o populație interesată să-și câștige existența în mod corect și onest în structura orașului și a portului, iar pe de altă parte, s-a dezvoltat și o pătură de indivizi care au căutat să profite de unele lipsuri sau greutăți inerente în viața de zi cu zi a oamenilor, cu scopul, fie de a înșela încrederea cetățenilor, fie de a extinde un trafic ilegal de produse ilicite în ideea de a se îmbogății fără muncă cinstită. Cea mai distrugătoare categorie de indivizi care au acaparat o parte din activitățile orașului au fost și sunt clanurile de mafioți care, mai ales după revoluția din 1989, au explodat ca număr și diversificare în structura orașului și care, pentru a putea acționa în toată libertatea, au făcut front comun cu o serie de politicieni și magistrați corupți prin intermediul cărora și-au securizat afacerile ilegale.
In contextul unor asemenea evenimente și situații, s-a născut la data de 5 iulie 1968 la București eroul zilelor noastre, sub numele de Radu Ștefan Mazăre, cel ce va deveni mai târziu primarul adorat al constănțenilor pentru pomenile sale electorale, cel ce va fi mascota și saltimbancul orașului imortalizat prin costumația sa purtată în amintirea unor figuri celebre din istoria umanității ca împăratul Cezar, regele Franței Louis XIV și mulți alții, pe care el îi va etala cu fast în cadrul carnavalurilor și a spectacolelor date cu contribuția, parțială sau totală de la bugetul orașului, cel care își va justifica  averea imensă obținută, într-o perioadă scurtă, din salariul său de primar cât și datorită unor venituri mici încasate pe seama unor lucrări edilitare sau de natură socială executate de o serie de companii la care și el era asociat, cu scopul construirii unor așezăminte făcute chipurile pentru săracii orașului și în fine, cel ce va face front comun cu viitorul prim-ministru Victor Ponta care-l va susține în toate demersurile și acțiunile lui, din care unele nu tocmai ortodoxe,  în schimbul cărora, el, marele patriot și primul cetățean al orașului, îl va ajuta pe acesta din urmă cu voturile constănțenilor pentru a deveni viitorul președinte al României.
Așa dar, deci, eroul nostru a văzut lumina zilei sale de naștere la 5 iulie 1968, în cadrul unei familii ce locuia în carierul Drumul Taberei din București. Tatăl său, Ștefan Mazăre a lucrat ca inginer piscicol în cadrul Ministerului Comerțului Exterior până în 1998 când s-a îmbolnăvit de inimă și ca urmare a unei crize cardiace a decedat. Mama sa, se numește Victoria Gabriela Mazăre și a dat naștere la trei băieți : Radu (eroul nostru), Alexandru și Mihai, iar după moartea soțului ei s-a stabilit cu domiciliul la Constanța.
La vârsta aproprie, tânărul Radu Mazăre a urmat cursurile Liceului nr. 4, secția Matematică – Fizică din Bucuresti pe care le-a terminat în 1986 și, ceva mai târziu, s-a stabilit împreună cu familia sa, la Constanța unde, aici, a găsit un climat care, mai târziu, îi va deveni prieten și, în același timp, inamic pentru extravaganțele sale, uneori penibile, cu caracter provocator și chiar obscen.
In 1989, Radu se alătură revoluționarilor din Constanța iar, in perioada 1989 -1990 devine liderul Ligii Studenților din cadrul Institutului de Marină Civilă, pe care îl absolvă în 1991 fiind declarat inginer în specialitatea electromecanică. Felul lui de a fi și mai ales gustul pentru extravaganță, îl determină să nu-și mai  urmeze cariera sa inginer, astfel că în februarie 1990 devine fondator și redactor-sef al săptămânalului «Contrast» după care, în 1992 fondează cotidianului «Telegraf» unde dețìne postul de redactor șef.
Ca o consecință a schimbărilor ce au avut loc în societatea românească după 1989, tânărul Radu este atras de mirajul noilor libertăți decretate în România sub aspectul liberalizării economiei de piață și a participării fără restricție la viața politică a țării. Ca urmare, devine acționar la o serie de companii din domeniul audio-vizualului și în același timp intră în politică deoarece vede, în aceasta, o importantă sursă suplimentară de venit, care de multe ori a realizat-o în condiții nu tocmai ortodoxe.
In această perioadă, amicul nostru are o relație cu una din prietenele sale pe nume Florianina-Dorotea Petcu (Ianina) în urma căreia rezultă un băiat născut la 31 ianuarie 1994 botezat cu  numele de Mazăre Petcu Radu Stefan (Răducu).
                                                 

In iunie 2000 candidează ca independent la alegerile municipale, fiind ales primar cu 56,5% din sufragiile electoratului constantean și asta pentru că în perioada anterioară s-a implicat într-o serie de acțiuni umanitare care i-au adus o anumită recunoștiință din partea cetățenilor din Constanța.
Înarmat cu o astfel de carte de vizită și cu ambiția de a deveni o personalitate mai puțin standardizată și un actor improvizat îndreptat spre categoria showurilor de estradă, amicul nostru, în paralel cu activitatea de primar, începe să promoveze o serie de libertinaje care mai de care mai deocheate, ceea ce prinde în jocul acesta tineretul constănțean unde Radu Mazăre devine vedetă publică, mai ales în rândul femeilor tinerele pe care el le adoră și despre care afirmă că el «nu poate să întrețină relații numai cu o singură femeie». Celibatar convins, Radu se aventurează în cele mai criticate activități devenite așa zis artistice în cadrul cărora el se transformă într-un adevărat om al momentului. Iată un video ce evidențiază preferintele lui Radu Mazăre :
                                                    
Popularitatea aceasta i-a permis, mai târziu, să fie reales primar și în același timp să devină un influient om de afaceri și un politician temut, fără însă să piardă din vedere faptul că electoratul său de bază se află în rândul tinerilor, al bătrânilor săraci pe care el și i-a alătura datorită pomenilor electorale și al lumii interlope in care el s-a introdus (despre care el întotdeauna a negat această afirmație) pentru a câștiga sprijinul lor în schimbul unor facilități pe care el, în calitate de primar, le putea acorda acestora. Iată ce se vorbea la un moment dat despre activitatea lui Radu Mazăre ca primar și cetățean al orașului Constanța într-un documentar alcătuit din două părți :
                                                     
                                                   
Averea lui Radu Mazăre îl situează acum printre cei mai bogați oameni din România fiind înscris în topul celor 300 de milionari care conduc afaceri importante în țară și străinătate. In declarațìa lui de avere, acesta a trecut numai o parte din veniturile realizate de când a devenit primar într-un timp record pentru care altora le-ar fi trebuit o viață ca să le realizeze. El deține sume inportante într-o serie de țări considerate paradisuri fiscale din Asia și Africa, preferînd, printre altele, Madagascarul și Israelul, unde are și investiții făcute sau în curs de derulare :
 Pe de altă parte, cotidianul «Puterea» dezvăluie cititorilor săi ce avere oficial declarată deține în prezent acest protejat al soartei :
Separat de toate acestea, primarul Constanței duce o viață de nabab rivalizând cu cei mai bogați oameni excentrici de pe pe planetă :
                                                  
                                            
Mai mult chiar, domnul Mazăre se laudă cu garderoba sa din interiorul casei sale (chipurile închiriată de la stat) într-un decor de vis din stațiunea Mamaia în care se găsește un adevărat magazin de îmbrăcăminte și cele mai neobișnuite artricole ce l-au făcut cunoscut pe acest rege al show-urilor de noapte și de zi :
                                                
Dar el nu se mulțumește numai cu atât, deoarece în timpul său liber, pozează uneori la diverse reviste de sex printre care preferă Playboy. Pe de altă parte, Radu Mazăre a declarat, pentru această revistă, că «nu i-a fost niciodată de ajuns o singură femeie», el fiind cunoscut ca un mare cuceritor. Iată ce fotografie publica, nu de mult,  revista Playboy avându-l ca protagonist pe amicul nostru  :
                                                     

Separat de viața lui personală, din care a făcut un fel show publicitar, Radu Mazăre s-a împrietenit, printre mulți alții, cu Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, înscăunat de Victor Ponta, care nu de mult a fugit în Statele Unite sub pretextul unei operații de prostată pentru a se ascunde și a nu da explicații la DNA în legătură cu o serie de afaceri dubioase legate de o serie de retrocedări ilegale de ordinul a milioane de euro partajate, după opinia mea, și cu edilul Constanței, după cum se afirmă în ziarul «HotNews» :
Iată pe cei patru inculpați de DNA pentru 13 capete de acuzație în legătură cu presupusul refuz al restituirii unor imobile situate în municipiul Constanţa :
                                                   

Cu toate acestea, Radu Mazăre își apără prietenul susținând că este cel mai neprihănit și nevinovat om de pe fața pământului și că numai președintele Băsescu este de vină pentru toate acțiunile organelor de justiție îndreptate împotriva lui, astfel că, nu de mult timp, i-a strigat în fata camerelor de luat vederi : «să-ți fie rușine Băsescule !».
Toate posturile de radio și televiziune vorbesc despre această afacere, în care sunt implicați o mulțime de interlopi  aparținând mafiei din Constanța :
                                                      
Ar mai fi multe de spus în legătură cu acest om care, în realitate face de râs întreaga națiune română, prin comportamentul său specific și prin tunurile bănești, sigur ilegale, pe care le-a dat locuitorilor Constanței, devenind unul dintre cei mai bogați oameni din România într-o perioadă de timp foarte scurtă și bineînțeles că nu numai din salariul lui de primar. Ca membru al PSD și prieten cu actualul prim ministru Victor Ponta, acesta din urmă întotdeauna i-a luat în permanență apărarea în legătură cu toate activitățile sale, din care unele sigur ilegale, desfășurate în municipiul Constanța. Aproape toate ziarele au comentat ultimul eveniment legat de afacerile  lui Radu Mazăre, în timp ce Victor Ponta, în loc să lase justiția să-și facă datoria, cu tonul său de pisic a infierat cu revoltă proletară amestecul președintelui Băsescu în afacerile bietului primar Mazăre :
Ce se va întâmpla cu Radu Mazăre, nu rămâne decât să așteptăm rezultatul anchetei lansate de Direcția Națională Anticorupție. Sper ca de data aceasta, justiția să facă ordine și la Constanța pentru a se lichida astfel de fenomene ce pun România într-o situație ambarasantă nu numai în fața locuitorilor ei dar și, în fața întregii comunități internaționale care critică România pentru generalizarea corupției și a fraudelor multiple.
                                                    

Version française
Constanta est la plus ancienne ville de Roumanie, en étant placée sur la côte de la Mer Noire, située dans le sud-est. Elle est mentionnée pour la première fois en 657 avant JC quand sur le territoire d’actuelle péninsule s’est formé une colonie grecque appelée Tomis, qui vient du nom grec «Tomi». La localité a été conquise par les Romains en 71 avant JC et, plus tard rebaptisé «Constantiana» d’après le nom de la petite sœur de l'empereur Constantin le Grand, dont le vrai nom était Gaius Valerius Aurelius Flavius Constantin qui a régné entre 306-337 AD. Au XIIIe siècle, «La Grande Mer» comme s'appelait à l’époque la Mer Noire a été dominée par les marchands italiens de Gênes qui ont aidé le développement de la cité, mais plus tard, elle a subi une baisse importante, sous la domination ottomane parce que les Turcs avaient rompu le commerce avec les Italiens dont la cité est devenue un simple village de pêcheurs habité par les Grecs et les Tatars éleveurs de chevaux et de moutons.
Au long du temps et à la suite de son territoire maritime, la localité est redevenue  ville après la chute de l'Empire ottoman après la guerre roumain de l'indépendance. Après la construction du chemin de fer Cernavoda-Constanta et, le port, en 1865, qui a été principalement destiné aux exportations de céréales, la ville de Constanta est devenue le principal port de l'État roumain, qui a augmenté de façon continu son rôle dans le commerce maritime majeur, tenant ce rôle jusqu'à nos jours.
La population de Constanta, en raison de l'histoire de cette ville, est composée d'un mélange de roumains avec un certain nombre de minorités qui se sont établis ici au fil de temps, comme des Turcs, Tartares, Tsiganes, Russes, Grecs, Ukrainiens, Arméniens, ce qu'ils ont trouvé ici un mode de vie similaires à leurs traditions et leur culture, ainsi que, ceux-ci se sont intégrés à la population locale qui à son tour a influencé les gens de ces minorités.
Cette population a été et est un peu différente des autres habitants de la Roumanie, principalement en raison de sa nature hétérogène, composé d’une structure différente de gens et des coutumes et, d'autre part, en raison du caractère spécifique de ces hommes qui ont formé leurs comportements, idées et actions à cause des influences exercées, au cours du temps, par un certain nombre de facteurs, tels que des contacts réguliers avec des personnes d'autres pays et continents et pour le désir des habitants de Constanta d’avoir divers biens de consommation et autres produits qu’ils les ont vus à ces étrangers, mais malheureusement, en particulier dans la période communiste, il n’existait pas sur le marché roumain où ils ont été privés de ces achats.
D'autre part, le port de Constanta a créé la possibilité d'une grande partie des habitants de cette ville à travailler comme des marins ou d'autres métiers similaires ou connexes, ce qui est allé à une diversification et à un contrôle de cette population vers ces emplois à travers lequel ils ont parcouru l'ensemble de notre planète et ils ont pu voir un certain nombre de différences entre eux et les habitants des ports ou des villes visitées. Un autre facteur qui fait la différence par rapport au reste des citoyens de la Roumanie, est la nature saisonnière de vacances au bord de la mer roumaine qui a permis à une partie importante de la population d'obtenir un revenu supplémentaire ou d'autres avantages qui, leur a permis de vivre mieux,  que le reste des Roumains.
En raison de ces conditions, on a créée, d'une part, une population désireuse de gagner leur vie dans une structure juste et honnête de la ville et le port et, d'autre part, on a développé une catégorie d’individus qui ont cherché à profiter des lacunes ou des difficultés inhérentes à la vie quotidienne de la population, afin soit de tromper la confiance des citoyens, ou d'étendre un trafic illégal de marchandises illicites à idée de s'enrichir sans travail honnête. La plus destructrice catégorie d’individus qui ont saisi une partie de certaines des activités de la ville ont été et sont encore les clans de la mafia, surtout après 1989, qu’ils ont explosé comme nombre et diversification dans la structure de la ville et pour avoir la possibilité d'agir en toute liberté, ils font cause commune avec un certain nombre de politiciens et des juges corrompus à travers lesquelles ils ont sécurisé leurs affaires illégales.
Dans le contexte de ces événements on est né, le 5 Juillet 1968 à Bucarest, le héros de nos jours, sous le nom de Stefan Radu Mazare, celui qui deviendra plus tard le maire de Constanta  adoré par ses électeurs pour ses charités électorales, celui qui sera la mascotte et le saltimbanque de la ville, immortalisé par ses costumes portés dans la mémoire des personnages célèbres de l'histoire de l'humanité comme le grand César, le roi de France Louis XIV, le criminel Hitler ou bien d'autres dont il va les afficher dans les cadre des carnavals et des spectacles donnés avec la contribution partielle ou totale du budget de la ville, celui qui va justifier l'immense richesse obtenue dans une courte période en fraudant des travaux édilitaires publiques ou de  nature sociale sur la charge de la construction des établissements faits pour les pauvres de la ville et, enfin, celui qui va faire cause commune avec le futur Premier ministre Victor Ponta qu'il soutiendra toutes ses démarches illégales en échange de quoi, lui, le grand patriote et premier citoyen de la ville, va l’aider avec les votes des citoyens de Constanta pour devenir le prochain Président de la Roumanie.
Alors, donc, notre héros a vu le jour de sa naissance, dans une famille qui vivait à Bucarest dans le cartier «Drumul Taberei». Son père, Stefan Mazare a travaillé comme ingénieur de pêche au Ministère du Commerce Extérieur jusqu'en 1998 quand il est décédé suite à une crise cardiaque. Sa mère s'appelle Victoria Gabriela Peas qui a donné naissance à trois garçons : Radu (notre héros), Alexandru et Mihai.
Le jeune Radu Mazare, commence à fréquenter le Lycée no. 4, section Mathématiques – Physique, à Bucarest qu’il l’absolve en 1986 et, plus tard, il déménage  à Constanta, où, ici, il trouve un climat qui lui deviendra plus tard un ami et dans le même temps, l'ennemi, à cause de ses extravagances, parfois maladroit avec un caractère  provocateur et obscène.
En 1989, Radu rejoint les révolutionnaires de Constanta et, entre 1989 -1990 il devient le leader de la Ligue des Étudiants affiliée à l'Institut de la Marine Civile qu’il absolve en 1991 en étant  déclaré ingénieur, spécialité électromécanique. Sa façon d'être et surtout son gout pour l'extravagance, l'amène à ne plus poursuivre sa carrière d’ingénieur et, donc, en février 1990, il devient le fondateur et rédacteur en chef de l’hebdomadaire «Contraste», puis en 1992 il fonde le journal «Telegraph» où il va détenir le poste de rédacteur en chef.
À la suite des changements qui ont eu lieu dans la société roumaine après 1989, le jeune Radu est attiré par l'appât de nouvelles libertés adoptées en Roumanie en matière de la libéralisation de l'économie d marché et la participation sans restriction à la vie politique. Par conséquent, il devient un actionnaire dans un certain nombre de sociétés de l'audiovisuel et entre simultanément en politique parce qu'il y voit une source importante et supplémentaire de gagner de l'argent, qu’il l’a souvent gagné dans des conditions pas très orthodoxes.
Durant cette période, notre ami a une relation avec l'une de ses amies nommée Dorotea-Florianina Petcu (Ianina) ce qui, à la suite, a résulté un garçon né au 31 janvier 1994 qui a été baptisé  Stefan Radu Petcu Mazare (Raducu).
En juin 2000, il participe comme indépendant aux élections municipales et il est élu maire avec 56,5% des voix de l'électorat de Constanta et c'est parce que dans la période précédente il a été impliqué dans un certain nombre des actions humanitaires qui, lui a apporté une certaine reconnaissance de la part des citoyens de Constanta.
Armé d'une telle carte de visite et avec l'ambition de devenir une personnalité moins peu standardisé et un acteur improvisé vers la catégorie de salons de spectacle, notre ami, en parallèle avec la qualité de maire,  commence à promouvoir une série de libertinage, ce qu’on accroche dans son jeu la jeunesse de Constanta où Radu Mazare devient un star public, particulièrement parmi  les jeunes femmes qu'il les aime et qu’il déclare qu'il ne peut pas entretenir des relations avec une seule femme. Simple Célibataire convaincu, Radu commence à s'aventurer dans les plus critiques soi-disant activités artistiques dans lequel il se transforme dans un véritable homme du moment. Voici une vidéo qui met en évidence les préférences de Radu Mazare :
                                                   
Cette popularité lui a permis, plus tard, d'être élu maire et en même temps de devenir un homme d'affaires influent et un politicien redouté, sans perdre de vue le fait que sa base électorale est parmi les jeunes, les personnes âgées pauvres qu'il les a joint à lui en raison de la charité électorale et aussi de la pègre dans laquelle il s’est introduit pour obtenir leur soutien en échange de facilités que lui, en tant que maire, il pourrait leur donner. Voici ce qu’on parlait à un moment donné de son travail en tant que maire et citoyen de Constanta, dans un documentaire en deux parties :
                                                   
                                                   
La fortune de Radu Mazare, il le classe aujourd'hui parmi les personnes les plus riches de la Roumanie et il est  marqué aussi dans  le top des 300 millionnaires qui dirigent des affaires majeures dans le pays et à l'étranger. Dans l’état de son actif, il a déclaré seulement une fraction de son revenu depuis qu'il est devenu maire. Il détient des montants importants dans un certain nombre de pays considérés comme des paradis fiscaux, en Asie et en Afrique, en préférant le  Madagascar et Israël, où  il a des investissements :
D'autre part, le quotidien «Le Pouvoir» révèle à ses lecteurs, quelle richesse détient Radu Mazare qui a été officiellement déclaré :
                                                
En dehors de tout cela, le maire de Constanta mène une vie de nabab, en  rivalisant avec les hommes les plus excentriques riches de la planète :
                                                    
En outre, M. Mazare se vante avec ses garde-robes de chez lui (maison louée de l'État dans un cadre de rêve à Mamaia) qui est un véritable magasin de vêtements et les plus inhabituels articles ce qu'ils ont fait connaitre ce roi des spectacles le soir :
                                                  
Mais il n'est pas satisfait seulement avec une telle chose, parce que dans son temps libre, il pose parfois à des revues de sexe, y compris Playboy. D'autre part, Radu Mazare a déclaré pour cette revue que «il n'y a jamais assez d'une femme», il étant connu comme un grand conquérant. Voici ce qu’on a publié récemment la revue Playboy en ayant comme protagoniste  notre ami :
                                                 

Cependant, Radu Mazare défend son ami en faisant valoir qu’il est le plus innocent sur la terre et que seulement le président Bases Cu doit être blâmé :
Tous les postes de radio et de télévision parlent sur cette affaire impliquant un grand nombre de gens, qui appartient à la pègre de la mafia de Constanta :
                                                  
Il y aurait beaucoup à dire sur cet homme qui, vraiment, embarrasse l'ensemble de la nation roumaine par son comportement spécifique et par les argents qu'il a pris aux habitants de Constanta, en devenant l'un des hommes les plus riches de Roumanie. En tant que membre du PSD et ami avec l'actuel Premier ministre Victor Ponta, ce dernier a toujours pris la défense permanente sur toutes les activités de Radu Mazare, dont certaines illégales. Presque tous les journaux ont commenté le dernier événement lié aux affaires de Radu Mazare pendant que Victor Ponta, au lieu de laisser la justice à faire son devoir, avec sa tonalité de petit chiot marquée d'un mélange de révolte prolétaire a condamné l'intervention du président Basescu dans les affaires du pauvre Mazare :
 
Qu'est-ce qui va arriver à Radu Mazare, ne reste plus qu'à attendre le résultat de l'enquête lancée par la Direction nationale de lutte contre la corruption. J'espère que cette fois-ci la justice va faire ordre et à Constanta pour liquider ces phénomènes qui apportent la Roumanie dans une situation embarrassante devant non seulement ses habitants mais, aussi pour l'ensemble de la communauté internationale.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire